Saffraan & kaas

De nieuwste kaas in het assortiment van Van der Heiden Kaas: Dilano Saffron, Goudse kaas, verrijkt met de koning der kruiden: Negin saffraan.

Waar komt saffraan vandaan?

De saffraan is afkomstig van de Crocus Sativus. Een prachtige, paarse krokus met rode stampers. Deze stampers worden handmatig geoogst en vervolgens zorgvuldig gedroogd in droogkasten. Op basis van kwaliteit wordt er een selectie gemaakt tussen de stampers. Alléén de mooiste, volledige stampers worden bestempeld als Negin saffraan.

In Europa wordt de Negin saffraan erkent door middel van de ISO 3632 Klasse 1. De hoogste Europese saffraan-klasse. Dit gegeven wordt onderstreept in de chemische analyse.

Waar groeit saffraan?

De Negin saffraan die verwerkt is in onze Dilano Saffron is afkomstig uit Iran. In de omgeving van de stad Ghaen verbouwt de familie Ehtesham de koning der kruiden. Een ambacht dat deze familie al meer dan 150 jaar uitoefent. De provincie Zuid-Khorasan, waar de stad Ghaen is gelegen, is wereldberoemd vanwege de

saffraan van uitzonderlijk hoge kwaliteit die daar wordt verbouwd.

Wat betekent saffraan?

De naam Saffraan is afkomstig van het Latijnse ‘safranum’. Het Latijnse ‘safranum’ is afgeleid van het

Perzische woord زعفران (za’ferân), wat afstamt van het Arabische زَعْفَرَان (za’farān), wat een vervoeging is van het bijvoeglijke naamwoord أَصْفَر (aṣfar), dat duidt op de kleur geel. Logisch, want producten waar saffraan in is verwerkt, krijgen een diepe geeloranje kleur.

Waarom is saffraan kostbaar?

De hoge prijs van saffraan wordt verklaard door de manier waarop deze specerij wordt gewonnen. Het proces van saffraan krokussen (Crocus Sativus) telen en oogsten is handwerk. Eén bloem telt slechts drie stampers; stampers die met de hand uit de bloem worden geoogst. Om 1 kilo saffraan te verkrijgen zijn er zo’n 2850 m2 grond en 150.000 bloemen nodig. Daarnaast kan er slechts één keer per jaar geoogst worden in een periode van twee weken tijdens de herfst.

Waar is saffraan goed voor?

Aan het gebruik van saffraan worden al vele eeuwen gezondheidsvoordelen toegeschreven.

Veel genoemde voordelen zijn dat de werkzame stof crocine zou werken als een antidepressivum, antioxidant en afrodisiacum. Deze voordelen zijn echter nog niet wetenschappelijk bewezen. Wel wordt er in vele landen uitgebreid (medisch) onderzoek naar gedaan.

Waarin wordt saffraan toegepast?

De specerij saffraan is toepasbaar in vele gerechten. Onze twee favorieten staan hieronder beschreven.

Risotto alla Milanese

Een traditioneel Italiaans gerecht waarin saffraan volledig tot haar recht komt.

Heerlijk met een glas witte wijn!

  • 4 pers.
  • 30 min.

Bereidingswijze:

Breng de bouillon aan de kook, voeg de saffraan toe en zet het vuur uit.

Doe olijfolie in een pan. Snipper de sjalot en fruit deze 4 minuten op laag vuur. Snijd de knoflook fijn en voeg deze toe. Stoof de knoflook nog 1 minuut mee.

Voeg de rijst toe en stoof deze 4 minuten mee. Voeg de tijm en het laurierblad toe en blus het geheel af met de witte wijn.

Zet het vuur hoog en wacht tot de wijn bijna volledig is ingekookt.

Voeg nu in 3 keer de bouillon toe. Voeg pas nieuwe bouillon toe als de voorgaande bijna is ingekookt. Let op! Roer niet te veel anders gaan de rijstkorrels stuk. Als alle bouillon bijna volledig is ingekookt en de rijst gaar is, mag de pan van het vuur.

Verwijder het laurierblad. Roer voorzichtig en voeg de boter en/of het merg toe. Als dit volledig is opgenomen kan de Parmezaanse kaas worden toegevoegd. De risotto hoort een beetje vloeibaar te zijn.

Breng het gerecht op smaak met citroensap, citroenzest, verse zwarte peper en zout. Maak de risotto af met fijngehakte peterselie.

Geniet!

Ingrediënten:

0,2 gr. saffraan

(60 stampers)

1 l. vis-, kalfs- of

schaaldierenbouillon

1 sjalot

0,5 teen knoflook

50 gr. boter

50 gr. merg of boter

350 gr. arborio rijst

250 ml. witte wijn

1 tl. tijmblaadjes

1 laurierblad

1 citroen

2 el. olijfolie

60 gr. Parmezaanse kaas

1 el. peterselie

Snufje zout & peper

 

 

 

 

 

Geroosterde aubergines met saffraanyoghurt

Een gezonde smaakexplosie uit het Midden-Oosten.

Heerlijk met een glas wijn!

  • 4 pers.
  • 30 min.

Bereidingswijze:

Laat de saffraan 10 minuten trekken in 20 ml. gekookt water. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng de yoghurt met het saffraanmengsel, komijn- en korianderpoeder. Breng de yoghurt op smaak met limoenzest, 2 el. limoensap, peper en zout.

Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Snijd er vervolgens een ruitjesmotief in. Bestrooi de aubergines met zout en smeer in met 2 el. olijfolie.

Verwarm een koekenpan met 2 el. olijfolie. Bak de aubergines op de vleeskant goudbruin. En op de schilkant gedurende 4 minuten. Haal de aubergines uit de pan en leg deze met de schil naar beneden in een ovenschaal. Pers de knoflook uit en meng met de laatste 2 el. olijfolie. Besprenkel hiermee de aubergines.

Zet de aubergines boven in de oven gedurende 10 minuten totdat deze volledig gaar zijn. Rooster de pistache in een droge pan en hak fijn. Hak ook de peterselie fijn.

Haal de aubergines uit de oven en besprenkel deze met de granaatappelpitjes, peterselie en pistache. Serveer het gerecht met een ruime eetlepel saffraanyoghurt.

Geniet!

Ingrediënten:

0,05 gr. saffraan (15 stampers)

1 teen knoflook

250 gr. Turkse yoghurt (10% vet)

2 aubergines

6 el. olijfolie

3 el. limoensap

2 el. pistachenoten (gepeld)

4 el. granaatappelpitjes

2 el. peterselie

0,5 tl. komijnpoeder

0,5 tl. korianderpoeder

Snufje peper en zout