P E R S B E R I C H T

Bodegraven, (NL), juli 2022

 

Van 30 juni t/m 2 juli jl. vond de jaarlijkse show International Cheese & Dairy Awards (ICDA) plaats in Stafford, Engeland. De ICDA is ’s werelds grootste platform om producenten van kaas en zuivelproducten van wereldklasse te promoten en trekt jaarlijks meer dan 5.000 inzendingen. Het winnen van een van deze prestigieuze prijzen betekent deel uitmaken van een elitegroep en een 125 jaar oude traditie van de allerbesten. Het succes hier zorgt voor spraakmakende erkenning door Britse retailers en op het internationale toneel, evenals voor een hogere consumentenverkoop.

Alle inzendingen worden beoordeeld door een team van bekwame technische juryleden van over de hele wereld. Aandachtspunten zijn body en textuur, zout, kleur, afwerking, verpakking en bovenal smaak. Aan de drie hoogst scorende inzendingen in elke klasse worden een gouden, een zilveren en een bronzen medaille toegekend.

Van der Heiden Kaas was een van de vele deelnemers aan deze contest. Maar liefst vijf kazen werden zo hoog beoordeeld dat ze in de prijzen vielen. Maarten Jan van der Heiden, directeur van Van der Heiden Kaas uit Bodegraven, was aangenaam verrast, maar het kwam niet onverwacht: ‘Wij hebben hele bijzondere en uiterst smaakvolle kazen in ons assortiment. En we hebben al vaker prijzen gewonnen met onze kazen. De verwachting was wel dat we minimaal één prijs in de wacht zouden slepen, maar vijf…. Daar zijn we heel trots op.’

Prijswinnaars uit het Van der Heiden assortiment

De winnende kazen hebben verschillende leeftijden en smaakbelevingen. En zijn van hoge kwaliteit. Diederik Slieker, International Account Manager: ‘We hebben 3 keer zilver gewonnen, 1 keer brons en een van onze kazen was zelfs de beste in zijn klasse. Dat geeft aan hoe onze kazen worden gewaardeerd.’ Hij geeft aan om welke kazen het gaat en hoe lang deze gerijpt hebben:

– Chèvrano Truffle – 8 weken;
– Tomme Tradition Seche – 6 maanden in Nederland en minimaal 12 maanden in de grot;
– Stolkse Boeren Pittig Gerijpt / Matured – 6 maanden;
– Chèvrano XO – 1 jaar;
– Eminence Grise au bleu – 2 maanden in Nederland en 6 maanden in een grot in Frankrijk.

— tekst loopt verder onder de afbeelding —

Chèvrano Truffle: Wint zilver in zijn klasse!

Binnen de categorie ‘Goat’s milk cheese with additives’ heeft Chèvrano Truffle, een opvallende kaas van Van der Heiden Kaas, zilver behaald. Slieker: ‘De basis van onze Chèvrano is Hollandse geitenkaas. Deze wordt vervaardigd uit gepasteuriseerde melk van Hollandse geiten en is verkrijgbaar in vele leeftijden en smaken. De variant Truffle is een extra bijzondere kaas en zeer gewaardeerd. De truffel geeft deze zeer milde en romige kaas een unieke smaak.’

Tomme Tradition Seche: lange rijping beloond met zilver!

Tomme Tradition Seche is een grottenkaas en een van de hoofdsoorten binnen de Eminence Grise. Binnen de klasse ‘Specialty Cheese – Hard pressed’ won deze bijzondere grottenkaas de erkenning ‘zilver’. De Tomme Tradition is in de basis een Goudse kaas van gepasteuriseerde Nederlandse koeienmelk, die een lange rijping heeft doorgemaakt, waarvan 6 maanden in Nederland en minimaal 12 maanden in een Franse grot.

Stolkse Boeren, pittig gerijpt: Goed voor zilver!

Een heerlijke kaas uit de omgeving van Stolwijk (NL). Diederik Slieker: ‘Deze echte Hollandse kaas wordt door onze boeren vervaardigd uit verse weidemelk van hun eigen koeien.’ Ook deze kaas viel in de prijzen. Binnen de klasse ‘Cheese made with Thermised Milk’ won de pittige Stolkse Boeren, gerijpt gedurende 6 maanden, een zilveren erkenning.

Chèvrano XO: een verdiende bronzen plak

Binnen de categorie ‘Best Dutch Cheese – Goat Milk’ ontving Van der Heiden Kaas met Chèvrano XO een verdiende bronzen plak. De basis van Chèvrano is een Hollandse geitenkaas, vervaardigd uit gepasteuriseerde melk van Hollandse geiten. Een (h)eerlijke kaas, beschermd met de aanduiding BGA (beschermde Geografische Aanduiding). De Chèvrano is verkrijgbaar in meerdere bijzondere smaken. De XO is een kaas die echt op een borrelplank extra tot zijn recht komt. Weer een mooi resultaat!

Eminence Grise au Bleu: Best of Class!

Een verdiende hoogste prijswinnaar: Met de Eminence Grise au Bleu, een Tomme Chèvre Grise au Bleu, combineer je het beste van twee kaaslanden bij uitstek! Kaas van Hollandse bodem, op unieke wijze geaffineerd in een Franse grot. Deze indrukwekkende kaas met blauwader was in november 2021 al de derde beste van de wereld! En nu echt de beste in de klasse ‘Goat’s milk cheese – blue-veined cheese. Maarten Jan van der Heiden: ‘Een mooie erkenning voor het ambacht dat we dagelijks uitoefenen en ons streven om onze klanten te blijven verrassen.’

Maarten Jan is duidelijk over de vele erkenningen: ‘Wij zien deze prijzen als een compliment voor ons gehele team. Van pakhuismedewerkers tot boekhouding, iedereen heeft op zijn eigen wijze bijgedragen aan dit fantastische resultaat.

 

Voor meer informatie:

Dhr. Maarten Jan van der Heiden

Directeur & International Sales

E: mj@vanderheidenkaas.nl

 

Dhr. Diederik Slieker

International Account Manager

E: dslieker@vanderheidenkaas.nl