World Championship Cheese Contest 2022

Roemer Sweet: Eerste prijs in zijn klasse!

De Roemer Sweet, een 14 maanden gerijpte Noord-Hollandse kaas van Van der Heiden Kaas, is uitgeroepen tot beste kaas in zijn klasse! Tijdens de World Championship Cheese Contest® (WCCC) die gehouden werd op 1-3 maart, werd de Roemer Sweet met 99,985 punten als beste bevonden in de categorie ‘Gouda, Extra Aged (over 10 months)’. Tevens werd deze kaas geselecteerd als één van de 20 beste kazen wereldwijd.

De World Championship Cheese Contest® (WCCC) is ’s werelds belangrijkste technische kaas-, boter- en yoghurtcompetitie. De World Contest wordt sinds 1957 tweejaarlijks georganiseerd door de Wisconsin Cheese Makers Association. Dit jaar werd de WCCC gehouden op 1-3 maart in het Monona Terrace Convention Center in Madison, Wisconsin, VS.

Alle inzendingen worden beoordeeld door een team van bekwame technische juryleden van over de hele wereld. Aandachtspunten zijn body en textuur, zout, kleur, afwerking, verpakking en bovenal smaak. Aan de drie hoogst scorende inzendingen in elke klasse worden een gouden, een zilveren en een bronzen medaille toegekend. Op 3 maart jl. werd tevens de Top 20 kazen ter wereld bekendgemaakt.

Categorie Gouda, extra aged, typisch Van der Heiden Kaas

Binnen de categorie Gouda, Extra Aged (over 10 months) waren er 43 inzendingen. Ook Van der Heiden Kaas heeft een kaas ingezonden om mee te dingen binnen deze klasse. Als potentiële prijswinnaar is Roemer Sweet naar voren geschoven.

Wat maakt de Roemer Sweet zo bijzonder? Maarten Jan van der Heiden, directeur en tweede generatie binnen het familiebedrijf, legt uit: ‘Sinds de oprichting in 1973 focussen wij ons op het rijpen van de lekkerste smaak. Daar komen wij iedere ochtend ons bed voor uit. De jarenlange ervaring in het ambacht van kaasrijpen, die generatie op generatie is doorgegeven, zien wij nu bekroond in deze onderscheiding. De Roemer Sweet is het eindresultaat van liefdevolle toewijding aan ons kaasrijpersvak.’ Als laatste wil Maarten Jan hieraan toevoegen: ‘Wij zien deze onderscheiding als een compliment voor ons gehele team. Van pakhuismedewerkers tot boekhouding, iedereen heeft op zijn eigen wijze bijgedragen aan dit fantastische resultaat.’

Roemer Sweet – eerste prijs in zijn klasse!

De kaas is ruim een jaar oud en bevat zichtbare eiwitkristallen, die de unieke smaak van de Roemer Sweet versterken. Sweet omdat er een duidelijk zoetje te proeven is, waardoor de kaas toegankelijk is voor een breed publiek. Maar behalve sweet ook pikant, deze kaas is ruim een jaar gerijpt en heeft daardoor een perfect gebalanceerde doorgerijpte smaak, die deze kaas met recht pikant maakt. De juryleden van de WCCC hebben dit ook opgemerkt. En de juiste waardering hieraan gegeven, namelijk de beste in zijn klasse.